Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 0 common:people_all_forms

Всесвітній тиждень грошей (англ. Global Money Week 2023)

Date: 30 березня 2023 о 12:18, Refreshed 30 березня 2023 о 12:40
78 views

Всесвітній тиждень грошей – це щорічна всесвітня кампанія з підвищення фінансової обізнаності, яка підкреслює важливість того, щоб молоді люди з раннього віку були фінансово обізнаними, поступово опановували навички, здобували знання, формували менталітет і поведінкові моделі, потрібні для прийняття зважених фінансових рішень, щоб у результаті досягти фінансового процвітання і фінансової стійкості.

З 20 березня до 2 квітня 2023 року в Україні відзначається Всесвітній тиждень грошей (англ. Global Money Week 2023), в якому щороку беруть участь більше 100 країн світу. Національний банк України є офіційним координатором Global Money Week в Україні.  Педагогічні працівники  та учні закладу освіти долучилися до навчання з фінансової грамотності  та проводили власні онлайн-заходи з учнями.

Всі батьки бажають своїм дітям тільки добра і прагнуть захистити їх від бід. З раннього віку вони вчать своє чадо, як правильно переходити вулицю, поводитися з незнайомцями, що робити, якщо вони загубляться. Та на обговорення з дітьми запитань, пов’язаних із грошима, в багатьох сім’ях чомусь ставиться табу. А дарма, адже навики правильного поводження з грошима не менш важлива тема, ніж особиста безпека дитини. 

Основам фінансової грамотності  потрібно навчати з дитинства. Розповідати дитині про гроші потрібно починати з п’ятирічного віку, а то й раніше, коли ваш малюк вже чітко розуміє, що речі купують за гроші.

 Як розповісти дітям, що таке фінансова грамотність 

Зрозуміло, що п’ятирічній дитині необов’язково знати, скільки ви заробляєте і скільки грошей на вашому рахунку в банку. Але дитина має усвідомлювати, що банкомат видає гроші не просто так, а тому, що раніше ви поклали їх на банківський рахунок. 

10-річна дитина повинна знати, що таке: валюта, кредит, відсотки, інфляція, податки, для чого працюють банки, які бувають види доходів. До того ж, дитина повинна усвідомлювати, що не всі речі можна купити відразу, тому частину грошей потрібно відкладати. Важливо розповісти про те, як і коли необхідно витрачати гроші, що потрібно купувати, а що – не варто. 

Ваша 15-річна дитина повинна бути ознайомлена з такими поняттями як: інвестування, активи, пасиви, що таке акціїдиверсифікація, страхуванняоблік доходів та витрат, знати різницю між поточним і накопичувальним рахунком, і т.д.

 Фінансові ігри 

Гра «У магазин». Малюк уперше ознайомлюється з поняттям грошей. Дитина намагається наслідувати дорослих. Допоможіть їй у цьому! Виготовте іграшкові купюри. Зазначати на них вартість не обов’язково, адже для найменших важливо засвоїти основи лічби. Продумайте, який буде товар продаватися, хто буде покупцем, визначте ціни, наприклад, один грошик, два грошики чи три. Граючи в таку гру, малюк зможе вивчити цифри, а також засвоїть, як купують щось в магазині. Це найперші вміння.

Гра «У зарплату». Якщо ви успішно засвоїли попередню гру, і ваша дитина, побувши у ролі покупця, витратила всі свої кошти, запропонуйте їй заробити гроші знову. Розкажіть, що для цього потрібно працювати. Напевно, ваш малюк знає вже деякі професії, наприклад, пожежника чи лікаря, а можливо, поліцейського. Розіграйте ситуацію із викликом пожежників і гасінням уявного вогню або, наприклад, із порятунку хворих. Після виконання своїх службових обов’язків дитина начебто отримає зарплату іграшковими грошима і може витратити їх на власний розсуд, граючи у попередню гру.

Гра «Хочу і потрібно». Ми, дорослі, знаємо, що вміти розпоряджатися грошима важливо, але нашим дітям це ще не відомо. Вони ще не знають, що за гроші можна купити не все. Важливо вміти розпізнавати свої потреби і бажання, щоб можна було розумно витрачати власний бюджет. Можна, пояснити словами, але чи достатньо це для малюка, який звик сприймати все через гру?

Тому цікавіше було б роздрукувати картки із зображенням різних предметів: м’яса, овочів, нового одягу, іграшок, цукерок, хліба. Поясніть дитині, що деякі речі необхідні для нас, а без деяких можна обійтися. Але пам’ятайте, що для дітей усе навколо є новим, тому пояснюйте якомога детальніше, з можливими наслідками, якщо, наприклад, надати перевагу некорисним речам. Потім, розглядаючи кожну картку, розкладіть їх з дитиною на дві купки – в першу лише потрібні речі, а у другу – картки з бажаними, але необов’язковими речами. У такий спосіб, ви змалку зможете привчити дитину правильно розподіляти кошти.

 Вправи з фінансової грамотності 

Вправа №1: Попросіть записати три бажання та три потреби кожного. Дайте час обдумати відповідь, у процесі роботи намалюйте Т-графік, кожна з колонок якого підписана як «Потреби» та «Бажання». Через декілька хвилин бажаючі зможуть озвучити свої списки, а клас прокоментує, у яку колонку варто записати кожен пункт. Усі учні можуть самостійно виконати умови завдання.

Вправа №2: Створіть карту серця. Для цього необхідно окреслити контур серця на шматкові паперу чи картону. Разом розділіть малюнок на декілька секцій різного розміру. Попросіть дітей заповнити кожну секцію своїми бажаннями, які роблять їх щасливими.

З'ясуйте, які бажання вимагають наявності грошей, які ні. Як правило, люди витрачають гроші на те, що їм дуже потрібно. Чи співпадає з цим твердженням дитяче уявлення?

Вправа №3: Демонструючи кожен слайд, просіть озвучити скільки може коштувати той чи інший предмет. А потім показуйте реальну вартість товару, підтверджуючи сказане цінником, чеком чи їх знімком.

Вправа №4: Запропонуйте учням поміркувати про пріоритети. Проаналізуйте гру з попереднього пункту, поговоріть про відповідальність: Що краще, місто, де багато дешевих магазинів, чи одна дорога лікарня? А може, спробувати все збалансувати?

Вправа №5: Практикуйтесь у створенні бюджету за такою схемою: визначайте мету, окресліть суму для її здійснення, вкажіть шляхи надходження коштів, фіксуйте основні та супутні витрати.

Вправа №6: Попросіть учнів у форматі «мозковий штурм» скласти список шляхів, які допоможуть заробити гроші. На уроках математики можна вирішувати прості фінансові задачі типу: скільки грошей можна заробити, якщо працювати певну кількість годин за певну зарплату

Comments:
Only authorized users can leave comments.